Actueel

Nieuws

Stappenplan: nieuwbouwwoning in Friesland Lokaal nieuws maandag 14 maart 2022

Stappenplan: nieuwbouwwoning in Friesland

Wil jij heel graag wonen in Friesland, maar lukt het maar niet om een woning te bemachtigen? Wij helpen jou met dít stappenplan een nieuwbouwwoning te bemachtigen. Het kopen van nieuwbouw gaat nu eenmaal anders dan het kopen van een bestaande woning. Je leest in dit stappenplan voor nieuwbouwwoning waar jij rekening mee moet houden.

Oriëntatie en voorbereiding voor jouw nieuwbouwwoning

Is jouw droom om nieuwbouw in Friesland te bemachtigen? Begin er dan mee om jouw woonwensen op papier te zetten. Het is ter voorbereiding belangrijk om de volgende zaken in kaart te brengen:

• Zoek je een huis, appartement of kavel om zelf te bouwen?
• In welke plaats wil jij het liefst wonen?
• Wat is je budget? Bedenk dit zowel voor een hypotheek als eigen geld
• Wil je een instapklare woning of een casco oplevering?

Door deze oriëntatie goed uit te voeren zul je merken dat de rest van de zoektocht met het stappenplan nieuwbouwwoning een stuk eenvoudiger is.

Leg afspraken vast in het koop- en aannemingscontract

Als het je dan gelukt is en tijd is voor een koopcontact, is het belangrijk om de juiste overeenkomsten hier in vast te stellen. Dit contact bij een nieuwbouwhuis is net wat anders dan een bestaande woning. Daarom is deze stap ook zeker cruciaal in het stappenplan van een nieuwbouwwoning kopen.
Let bijvoorbeeld op:

• De vaste prijs van vrij op naam
• Het betalingstermijn
• Bouwtijd en garantie van de aannemer
• Ontbindende voorwaarden

Als je zeker wilt zijn dat alle voorwaarden correct staan in de koop- en aannemingsovereenkomst kun je het beste een juridisch expert inschakelen.

Bouw en oplevering van de nieuwbouwwoning

Na de eigendomsoverdracht en de bouw is het belangrijk dat je goed op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen. Zo kun je bijvoorbeeld ook aangeven of je meer- of minderwerk wilt laten uitvoeren. Door zelf actief betrokken te blijven bij de bouw kun je in de gaten houden of alles goed gaat.

Helaas bestaat de kans altijd als er dingen fout gaan. Houd daarom tot na de oplevering de zogenoemde 5%-regeling aan. Dit kan je helpen om te zorgen dat de aannemer alle gebreken oplost.

Het is wettelijk je recht als koper om 5% van de aanneemsom achter te laten houden bij de notaris. Dit helpt als stok achter de deur zodat jij zeker weet dat je de woning opgeleverd krijgt die jij wilt.

Meld je aan voor updates en zet je netwerk in

Als je jouw wensen en het gehele proces duidelijk in kaart hebt gebracht, is het natuurlijk zaak om jezelf via verschillende kanalen op de hoogte te houden. Dit kan natuurlijk online, via nieuwsbrieven en zet je netwerk in!

Daarbij kan een NVM-nieuwbouwspecialist jou van dienst zijn en ondersteunen in de zoektocht. Zo werken deze specialisten in Friesland samen via www.nieuwwonenfryslan.nl

Dit is hét collectieve platform van de regio met één overzicht van alle huidige en toekomstige nieuwbouwprojecten. Houd jezelf dus goed op de hoogte van alle nieuwbouw via Nieuw Wonen!

 

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Súdwest-Fryslân (Zuidwest Friesland).

Aanmelden